Výberová chronológia ekonomických udalostí SR v roku 2012

29.12.2012 Celý región

Bratislava 20. decembra (TASR) - TASR vydáva výberovú chronológiu ekonomických udalostí na Slovensku v roku 2012.

JANUÁR

3. januára - Zástupcovia 11 odborových železničiarskych organizácií a generálny riaditeľ Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Vladimír Ľupták slávnostne podpísali kolektívnu zmluvu ŽSR na rok 2012, ktorá priniesla pre zamestnancov ŽSR zvýšenie priemernej mzdy o 5 %.

13. januára - Podpredseda predstavenstva Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy, a. s., Igor Grošaft, ktorý sa spomína v údajnom dokumente Slovenskej informačnej služby Gorila, požiadal ministra hospodárstva Juraja Miškova (SaS) o odvolanie z funkcie.

13. januára - Predsedníčka Výkonného výboru Fondu národného majetku SR Anna Bubeníková, ktorú vláda odvolala z jej postu k 18. januáru, rezignovala aj na svoju funkciu v Dozornej rade Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy, a. s.

31. januára - Na rozdiel od jeho predchodcu, ktorý bol postavený len na zárukách účastníckych krajín, do trvalého eurovalu budú členské štáty prispievať priamo upisovaním akcií na základnom imaní 700 miliárd eur. Z tejto sumy bude 80 miliárd eur vo forme splatených akcií, zvyšných 620 miliárd eur bude splatných na vyzvanie.


FEBRUÁR

8. februára - Novelu zákona o podmienkach prevádzky vozidiel na pozemných komunikáciách 76 hlasmi schválili poslanci NR SR.

20. februára - Minister financií SR Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) pre problémy s transformáciou daňovej správy odvolal povereného prezidenta Finančnej správy Igora Krnáča.

22. februára - Vláda SR vyjadrila nesúhlas s realizovaním nepeňažného vkladu plynovodov vo vlastníctve Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), a. s., do spoločnosti Eustream, a. s.

22. februára – Vláda s pripomienkami súhlasila s pristúpením Slovenska k novej európskej fiškálnej dohode, tzv. Zmluve o stabilite, koordinácii a správe v hospodárskej a menovej únii.

24. februára - Miroslav Mikulčík skončil vo funkcii riaditeľa Kompetenčného centra finančných operácií Finančného riaditeľstva (FR) SR.

29. februára – Ceny zemného plynu pre domácnosti sa v roku 2012 v priemere znížia o 5,24 percenta, informoval Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).


MAREC

13. marca - Národná banka Slovenska (NBS) vykázala za rok 2011 stratu vo výške 76,734 milióna eur. Za predchádzajúci rok bola strata banky 515,173 milióna eur.

22. marca - Situáciu na Finančnej správe v Bratislave začal preverovať tím audítorov.

28. marca - Ratingová agentúra Moody's zhoršila výhľad slovenského bankového systému zo stabilného na negatívny.

30. marca - Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) svojím rozhodnutím od 1. apríla 2012 znížil pre Slovenskú elektrizačnú prenosovú sústavu (SEPS), a. s., tarifu za systémové služby o 20,4 percenta.


APRÍL

26. apríla - Staronovým predsedom Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) sa stal Peter Mihók. Rozhodlo o tom Zhromaždenie delegátov SOPK, ktoré sa konalo v Bratislave.

27. apríla - Programové vyhlásenie schválil vládny kabinet. Obsahuje 90 % z volebného programu strany Smer-SD. Podľa opozície je program málo ambiciózny.

30. apríla - Čistý zisk slovenského bankového sektora dosiahol za prvé 3 mesiace tohto roka takmer 142 miliónov eur. Oproti rovnakému obdobiu vlani sa tak znížil o 32,8 milióna eur.


MÁJ

5. mája – Slovenské elektrárne, a. s., člen skupiny Enel, dokončili odstávku 1. bloku atómovej elektrárne Mochovce (EMO1).

11. mája - Aktuálna emisia slovenských štátnych dlhopisov v USA je pre krajinu veľkým úspechom. Išlo o benchmarkovú emisiu, teda prvú v histórii krajiny na americkom trhu.

15. mája - Parlament schválil Programové vyhlásenie vlády SR a vyslovil jej tak dôveru. Za Programové vyhlásenie vlády SR, a teda aj za dôveru kabinetu, hlasovalo 82 členov snemovne zo 145 prítomných. Potrebných bolo minimálne 76 hlasov.

31. mája - Hotovostný vklad Slovenskej republiky do Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS) bude predstavovať 659,2 milióna eur. Vyplýva to z návrhu zákona o EMS, ktorý schválila vláda SR.


JÚN

15. júna - Všetci správcovia rozpočtových kapitol museli od tohto dňa pozastaviť všetky verejné obstarávania a ďalšie výdavky zo štátneho rozpočtu, ktoré priamo nesúvisia so základnou činnosťou týchto rezortov.

20. júna – Posledné dve časti severného obchvatu Trnavy odovzdali do užívania motoristickej verejnosti.

22. júna - Poslanci Národnej rady SR veľkou väčšinou schválili medzinárodnú zmluvu o vytvorení Európskeho mechanizmu pre stabilitu. Za vznik tzv. trvalého eurovalu sa vyslovilo 118 zo 144 prítomných zákonodarcov.

28. júna - Zástupcovia spoločnosti Slovnaft Petrochemicals, s. r. o., a konzorcia spoločností Tecnimont, Taliansko, a Tecnimont Planung and Industrieanlagenbau, Nemecko, podpísali kontrakt na výstavbu novej jednotky na výrobu polyetylénu v bratislavskom Slovnafte v hodnote 204 miliónov eur.

JÚL

6. júla - Vládny kabinet odsúhlasil zásadné zmeny v dôchodkovom systéme.

13. júla - Bratislavské letisko otvorilo brány novej príletovej časti terminálu pre cestujúcich, krátko popoludní prešli halou prví pasažieri z linky z Ríma.


AUGUST

1. augusta - Vláda SR rozhodla o pozastavení dobudovania pavilónu na výrobu pandemickej vakcíny v Malackách.

7. augusta - Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal novelu zákona o osobitnom odvode vybraných finančných inštitúcií.

16. augusta - Zamestnanci spoločnosti Slotex Fashion so sídlom vo Vranove nad Topľou vstúpili do štrajkovej pohotovosti. Vyjadrili tak nespokojnosť s pomermi vo firme, ktorá im dlhuje júnové a júlové výplaty.

23. augusta - Prezident SR Ivan Gašparovič odobril svojím podpisom novely zákona o sociálnom poistení zmeny v dôchodkovom systéme.


SEPTEMBER

1. septembra - Druhý dôchodkový pilier je otvorený na päť mesiacov, do konca januára budúceho roka. Došlo tak už k tretiemu otvoreniu kapitalizačného piliera počas jeho existencie.

16. septembra - Slovenská colná správa v reakcii na aktuálnu kauzu otráv metylalkoholom v Českej republike sprísnila kontroly, ktoré môže vykonávať v krčmách, predajniach alebo priamo na cestách.

18. septembra - Slovensko v reakcii na problémy s otravami metylalkoholom zakázalo dovoz českého alkoholu.

28. septembra – Návrh novely Obchodného zákonníka, ktorá má posilniť ochranu prevažne malých a stredných podnikateľov pred neplatičmi, schválila vláda SR.

28. septembra - Finančná správa SR v spolupráci s Policajným zborom SR zabránila podvodu na dani z pridanej hodnoty vo výške zhruba 21 miliónov eur. Na podvode sa podieľali tri súkromné spoločnosti, ktoré pôsobia na východnom Slovensku. Navzájom vykonávali fiktívne obchody a následne požiadali o nadmerný odpočet DPH.
 

Vyberte región